Oud en Nieuw in Centrum Joure

Door: Jouke Jouwsma
Geplaatst: 15-10-2021 10:48|© Foto: JouwJoure.nl
JOUWCOLUMN
Het was mooi nazomerweer afgelopen weekend. En bij mooi weer kijk ik met andere ogen naar de natuur maar ook zeker naar de gebouwen. Het mooie oude gebouw van Keverling & Co achter de Midstraat in Joure trok mijn aandacht weer eens. Net als op 14 febr jl. toen we op het ijs achter het museum konden staan. (zie afbeelding 3). Op de foto hierboven is rechts een oud bijgebouw te zien, dat ook bij Museum Joure hoort. Dit werd tot voor kort wel verhuurd als bedrijfspand maar de laatste jaren staat dit leeg. Tussen die twee gebouwen door is ‘de Werf’ zichtbaar. Dit is het nieuwe woon- en zorgcomplex wat opgeleverd is in 2017. Hier hebben de Jouster huisartsen hun praktijk en ook o.a. de apotheek en fysiotherapeuten zijn daar gevestigd. De bovenste verdieping heeft twee ‘penthouses’ met ongetwijfeld een fraai uitzicht over de Sinnebuorren. Ik kom er al een aantal decennia regelmatig langs, ook toen zorgcentrum de Vegelinshof er nog stond, en vraag me al een lange tijd af hoe de bedrijvigheid er in vroeger tijden uit heeft gezien. Ik ben ook nieuwsgierig door het beeld van 'de Geelgieter' (zie afbeelding 4). Om een beter beeld te krijgen zal ik waarschijnlijk het museum moeten bezoeken. Dat is er tot op heden nog nooit van gekomen (typt hij met het schaamrood op zijn kaken). Maar dat staat binnenkort op het programma… en na het bezoek zal ik die bevindingen ook met jullie delen.

Meer info over het pand
Het mooie statige pand, waar Metaalwarenfabriek Keverling & Co op staat, is gebouwd in 1911 en is een Rijksmonument. Of zoals de officiële omschrijving meldt: gevestigd in Den Scharsterland, in 1911 uit gele friese steen en oranje-rode (sier)steen opgetrokken gebouw met een als het ware basilicale aanleg, met te weerszijden, een verdiepingloze vlakgedekte vleugel; aan de achterzijde van het hoofdblok een dito verdiepingloos blok. Nou dat lijkt me wel duidelijk, of niet?

Hilly ten Wolde (Jouster en werkzaam bij Museum Joure) heeft hier ook een stuk over geschreven, een citaat:
Het Museum Joure is gevestigd in een ambachtelijk-industrieel complex uit het einde  van de 19de eeuw. Het gebouwencomplex en de collecties geven een beeld van de bedrijvigheid in het toenmalige Joure. Tot 1980 was in een van die gebouwen Metaalwarenfabriek Keverling gevestigd, een kopergieterij waar het zogenaamde geelgieten werd uitgeoefend.  
De naam Keverling is sinds eeuwen in Joure verbonden met koper. In het kasboek van het gilde van Koperbewerkers, dat in een Amsterdams archief wordt bewaard, staat te lezen, dat 'op 15 oktober 1689 Jacobus Kevelingh van Jouwer de meesterproef van bekwaamheid in het Kopervak heeft afgelegd te Amsterdam'.

Wordt vervolgd!
Delen:
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer