Vijfde keer Priuwke dagen in Langweer

Geplaatst: 18-02-2016 15:49|© Foto: JouwJoure.nlReacties:
1


LANGWEER - LANGWEER - Op vrijdag 26 en zaterdag 27 februari organiseert de Horeca van Langweer voor de vijfde keer de Priuwke Dagen. Proeverij Dagen met elke keer een ander typisch Fries streekproduct in de hoofdrol. Nadat we al kennis hebben kunnen maken met het Echte Giele Wâldbeantsje, het Friberne vlees, de Riperkrite tsiis en de Fryske Sûkerbôle staat deze keer de Kollumer zoete grauwe erwt centraal.“De Grauwe Erwt is een oud streekgewas dat in de jaren 60 is verdwenen. Jan van der Velde uit Kollum redde hem van de ondergang en noemde hem Kollumer Zoete Erwt.De Grauwe Erwt of Rozijnerwt ‘Kollumer Zoete Erwt’ werd tot de jaren zestig veelvuldig gegeten, vooral in het noordoosten van het land. Net als kapucijners en droge bonen, werden grauwe erwten veel gegeten door mensen die zwaar lichamelijk werk moesten doen. Het werd "zwaar" klaargemaakt, met uitgebakken spek bijvoorbeeld. Toen dat zware werk niet meer zo nodig was, veranderde de keuken en is de grauwe erwt uit beeld geraakt, zoals veel andere erwten en droge bonen.De grauwe erwt verdween nagenoeg volledig omdat andere erwten zoals kapucijners zijn plaats in namen. Deze soorten zijn makkelijker te oogsten en hebben een betere opbrengst. De Grauwe Erwt was daarom met uitsterven bedreigd totdat Jan van der Velde uit Kollum deze soort tegen het lijf liep. Samen met het Kenniscentrum voor Friese Gewassen te Sumar heeft hij het ras bewaard en gekeken naar nieuwe mogelijkheden. In 2006 kregen Piet Hoekstra en Jaap de Jong van Jan van der Velde zes(!) erwten. Hiermee hebben ze sinds 2011 letterlijk en figuurlijk weer een bloeiende teelt opgezet.”

(bron: www.waddengoud.nl)Het bijzondere aan deze Priuwke Dagen is dat ook de telers, Piet Hoekstra en Jaap de Jong, naar Langweer komen om te genieten van hun eigen product!Stempelkaarten kosten € 17,50 per persoon en zijn verkrijgbaar vanaf maandag 15 februari bij Bakkerij Langweer EN Eetcafé De Drie Zwaantjes. Met deze stempelkaart kunt u bij maar liefst zeven verschillende horecabedrijven een gerecht proeven. Een leuke, lekkere maar vooral ook gezellige manier om kennis te maken met een (h)eerlijk streekproduct uit Friesland!U bent van harte welkom bij;

Eetcafé het Wapen van Langweer, Café De Tapperij, Brasserie AnderS, Eetcafé De Drie Zwaantjes, Restaurant Noflik Langwar, Restaurant-Pizzeria La Buona Cucina en Cafetaria-IJssalon ’t Hoekje.


Delen:
Reacties
  • User Avatar
    Lindenzicht 18-02-2016 16:07:21


    Lekker ite!!


Om te reageren moet u ingelogd zijn. Login of registreer