Jouster Kuierke deze zomer 2 maal per week JouwJoure
Pull Down & Laat Los om te verversen

Nieuwsbericht

© VVV
Jouster Kuierke deze zomer 2 maal per week
Geplaatst: 28-06-2018 13:55

JOURE - Het Gilde Joure en VVV de Friese Meren–Gaasterland organiseren deze zomer elke week 2 maal het Jouster
Kuierke voor bezoekers, toeristen en andere belangstellenden. In de maanden juli, augustus en september zal het gilde tweemaal per week het Jouster Kuierke aanbieden; op dinsdag en donderdag kan men aansluiten vanaf de VVV; aanvang 13.30 uur. 

De Vlecke Joure (geen dorp en geen stad) heeft een interessante historie en het gilde heeft in samenwerking met VVV Joure een wandelroute langs verschillende objecten waaronder gebouwen en vaarwaters samengesteld. De route leidt langs oude gevels, smalle straatjes en historische panden. Ook krijgt men tijdens de rondleiding de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de Jouster toren te bekijken, waar in een lang verleden kleine vergrijpen direct werden berecht.

Rondleidingen kunnen tevens het hele jaar, iedere dag van de week (uitgezonderd zondag) geboekt worden, voor groepen vanaf 4 personen. Per rondleiding kunnen max. 15 personen per gids deelnemen, is de groep groter dan kunnen er meerdere gidsen ingezet worden. Het Gilde Joure is een unieke club mensen, in Fryslân zijn maar twee van deze clubs. De leden van een gilde waren oorspronkelijk gepensioneerde vaklui, die hun ambacht wensten over te brengen op anderen. Dat was van belang omdat anders bepaalde ambachten zouden uitsterven. Schilder, meubelmaker, houtbewerker, elektricien, tuinman en andere vaklieden gaven onderricht op hun vakgebied. Daarnaast waren er lessen in taal, brieven schrijven, Engels enz. De belangstelling voor deze vorm van educatie verminderde, ook omdat andere instellingen cursussen aanboden. Wat voor het Gilde overbleef waren toen de culturele ‘kuierkes’. Een 12-tal gildemeesters houdt zich daar nu nog mee bezig.

Reserveren en aanmelden
Voor reservering, aanmelding en/of vragen kan men contact opnemen met VVV Joure, tel: 0513-416030 of via mail info@vvvfriesemerengaasterland.nl

Kosten zijn € 3,50 p.p.

Deel dit bericht via:
Facebook
Twitter
Mail
Gerelateerd:
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.