Sc Heerenveen speelt voor tv-gelden en play-offs JouwJoure
Pull Down & Laat Los om te verversen

Nieuwsbericht

© JouwJoure.nl
Sc Heerenveen speelt voor tv-gelden en play-offs
Geplaatst: 04-05-2017 16:23

HEERENVEEN - De Eredivisie kent nog twee speelrondes en die zijn voor het grootste belang voor Sc Heerenveen. Na een uitstekende eerste seizoenshelft, is het vervolg na de winterstop armetierig te noemen. De ploeg van Streppel bezet op dit moment de achtste plaats, een plek die toegang geeft tot de play-offs voor Europees voetbal. De achtste plek betekent echter ook een teruggang op de ranglijst voor de verdeling van tv-gelden.

De uitzendrechten van live-voetbalwedstrijden uit de Eredivisie zijn sinds het seizoen 2013-2014 voor 12 jaar in handen van Fox. Vanaf dat seizoen is er elk seizoen een bedrag aan tv-gelden te verdelen onder de Eredivisieclubs. Dit startte met zo'n 60 miljoen en dat loopt daarna op naar tachtig en honderd miljoen euro per seizoen. Vorig seizoen betrof het naar verluidt 77 miljoen euro en dat zal voor komend seizoen ongeveer op 80 miljoen liggen. De ranglijst wordt bepaald door de resulaten van de clubs in de laatste 10 jaar. De positie op de ranglijst levert punten op. De nummer 1 krijgt 18 punten, 17 punten voor de nummer 2 en zo verder. Deze punten worden dan nog eens vermenigvuldigd met een factor. Keer 10 voor afgelopen seizoen, keer 9 voor het seizoen daarvoor en zo verder. Aan de ranglijst die dan gevormd wordt, zitten percentages die de clubs ontvangen van het beschikbare budget.

Sc Heerenveen stond in deze ranglijst vorig jaar op een 7de plek en ontving daarmee 5,9% van de 77 miljoen, oftewel een dikke 4,5 miljoen euro. Met de huidige competitiestand zakt de club twee plekken op de ranglijst voor de verdeling van de tv-gelden. Dat betekent dat de club nog maar 4,05% van de tv-gelden ontvangt. Dit zou met de geschatte 80 miljoen neer komen op een bedrag van ruim 3,2 miljoen euro. Een vermindering van zo'n 1,3 miljoen euro.

Sc Heerenveen kan nog een plek stijgen op de ranglijst voor de tv-gelden, waar een bedrag van zo'n 640.000 euro meegemoeid is. Sc Heerenveen moet dan een plek stijgen ten opzichte van Fc Groningen, of die laatste moet een plek zakken ten opzichte van Sc Heerenveen. Gebeurd dit dan ziet de club toch nog een kleine 7 ton euro aan tv-gelden verdampen. De slotwedstrijden uit tegen PEC Zwolle en thuis tegen NEC moeten dus gewonnen worden.

Deel dit bericht via:
Facebook
Twitter
Mail
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.