Vrijdag feestelijke afsluiting projecten centrum Joure JouwJoure
Pull Down & Laat Los om te verversen

Nieuwsbericht

Vrijdag feestelijke afsluiting projecten centrum Joure
Geplaatst: 14-09-2016 13:20

JOURE - Bezoekers en inwoners van Joure hebben deze zomer volop gebruik gemaakt van het vernieuwde centrum. Op vier plekken in de Vlecke is sinds eind  vorig jaar gewerkt. Vlak voor de zomervakantie zijn alle projecten opgeleverd en nu alle puntjes op de i staan is het tijd om de projecten feestelijk af te sluiten.
 
Feestelijke afsluiting
Als kers op de taart is de Midstraat en omgeving de afgelopen dagen opgepoetst. Veel ondernemers hebben tijdens de werkzaamheden onvermijdelijke overlast ervaren. Als goedmaker voor deze overlast is alle eigenaren van bedrijfspanden aangeboden om hun gevel schoon te maken.  Op vrijdag 16 september om 15:30 uur zullen wethouder Durk Durksz van gemeente De Fryske Marren en gedeputeerde Klaas Kielstra van de provincie Fryslân de projecten officieel afronden. Zij doen dat op een ludieke wijze.
 
Jachthaven
In de haven van Joure is gewerkt aan de faciliteiten voor de boottoeristen. De aanlegsteigers zijn vernieuwd en de walbeschoeiingen zijn vervangen. Er zijn nieuwe stroom en waterpalen aangelegd. Ook in Joure betaalt de bezoeker voortaan met een betaalpas voor stroom en water.
 
Tolhuisbrug en de Kolk
De Tolhuisbrug is 1,5 meter breder geworden en opgehoogd  tot een doorvaarthoogte van 150 centimeter. Hierdoor is het voor veel meer bootjes mogelijk om het centrum van Joure in te varen en aan te leggen in de Kolk. Elektrische sloepen kunnen hier worden opgeladen. De Kolk, het gebied direct na de brug, is ook opgeknapt. Zo is er een aanlegsteiger aangelegd en is de ‘boulevard’ langs het water opnieuw ingericht. Bij de Tolhuisbrug zijn twee terrassen aangelegd voor horecagelegenheden Proef lokaal en Het Tolhuis.
 
Sinnebuorren
De grootste parkeergelegenheid van Joure, direct achter de Midstraat, is uitgebreid met 35 gewone en 2 invalidenparkeerplaatsen. Het overgrote deel is bedoeld voor lang parkeren. Een klein deel is blauwe zone, bedoeld voor bezoekers van de supermarkt(en). Het terrein is volledig opnieuw ingedeeld en daardoor ook beter geschikt voor evenementen of een kermis. Er is meer ruimte voor standplaatsen en automobilisten hoeven nu niet meer in en uit te parkeren op de doorgaande weg. Richting de Aukebaes is een nieuwe fietsbrug aangelegd zodat bewoners van de Schepenbuurt en Skipsleat makkelijker in het centrum kunnen komen.
 
De Merk en omgeving
Het pleintje De Merk is volledig opnieuw ingericht. Het verhoogde deel is weggehaald. Door  deze vlakke inrichting is het plein beter geschikt voor kleinere evenementen. Ook wordt er meer ruimte gemaakt voor parkeren. De Houtmolensteeg wordt één richting verkeer vanaf de Merk naar het achtergelegen parkeerterrein. De kruising  Jonkerbosje - De Scheen en de bocht bij de bibliotheek (Geert Knolweg – E.A. Borgerstraat) worden aangepast zodat deze veiliger worden.
 
Samenwerking met de provincie Fryslân

Alle vier projecten zijn uitgevoerd dankzij ondersteuning van de provincie Fryslân, vanuit het Friese Merenproject en Streekwurk Súdwest.
 
De opwaardering van de jachthaven en Tolhuisbrug en Kolk zijn onderdeel van het voormalige Friese Merenproject. Vijftien jaar lang werkte de Provincie Fryslân met gemeenten en andere partijen aan het aantrekkelijker maken van de watersport in Fryslân. In 2016 en 2017 worden de laatste projecten opgeleverd.
 
Alle projecten bij elkaar opgeteld is er door gemeente en provincie circa € 2.6 miljoen geïnvesteerd in het centrum van Joure.

Deel dit bericht via:
Facebook
Twitter
Mail
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.