Vragen na ontbreken vlag voor anders geaarden JouwJoure
Pull Down & Laat Los om te verversen

Nieuwsbericht

© JouwJoure.nl
Vragen na ontbreken vlag voor anders geaarden
Geplaatst: 13-10-2015 09:21

JOURE - Afgelopen zondag was het Nationale Coming-outdag. Op Coming-Outdag, die sinds 1988 jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan de coming-out van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transseksuelen (LHBT). In 2009 riep de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober ook voor Nederland uit tot Nationale Coming-Outdag, om daarmee de sociale acceptatie van mensen met een andere geaardheid te bevorderen. Sinds 2009 zijn er dan ook diverse gemeenten die op 11 oktober, of de dagen daar omheen, de regenboogvlag hijsen. Om zo de boodschap, dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig moet kunnen voelen, kracht bij te zetten.

Om duidelijk te krijgen of gemeente De Fryske Marren, net als buurgemeente Súdwest-Fryslân, de regenboogvlag zou hijsen, stelde raadslid Matthijs Sikkes-van den Berg (GroenLinks) samen met Jeannet Speelman (D66) en Anita Dijkstra (PvdA) hierover op Twitter aan de gemeente een vraag. Een antwoord kwam er niet van de gemeente! Alle hoop leek nog niet verloren, want de gemeente kon natuurlijk nog steeds de vlag hijsen op maandag 12 oktober. Dit gebeurde niet. De drie voornoemde raadsleden vinden dit heel teleurstellend. Zij hadden gehoopt dat de gemeente zelf met het idee zou komen om de emancipatie van LHBT’ers te ondersteunen.

Naar aanleiding van het ontbreken van de regenboogvlag hebben de raadsleden Anita Dijkstra (PvdA), Jeannet Speelman (D66) en Matthijs Sikkes-van den Berg (GroenLinks) besloten om schriftelijke vragen te stellen aan het college. De vragen luiden:

  1. Heeft het college kennisgenomen van de vraag van Matthijs Sikkes-van den Berg en de retweets van Jeannet Speelman en Anita Dijkstra via twitter?
  2. Zo ja, waarom is er op deze vraag niet reageert? Zo nee, hoe kan het dat op vragen vlak voor deze vraag en vlak na deze vraag wel een reactie is gekomen vanuit de gemeente?
  3. Waarom heeft gemeente De Fryske Marren ervoor gekozen om de regenboogvlag dit jaar niet te hijsen op of rond 11 oktober?
  4. Heeft het college principiële bezwaren tegen het hijsen van de regenboogvlag op of rond 11 oktober om zo de emancipatie van LHBT’ers te ondersteunen?
  5. Zo ja, wat zijn deze principiële bezwaren? Zo nee, hangt de vlag op Nationale Coming-Outdag 2016 dan naast onze gemeentevlag?
  6. Wordt er in en/of door de gemeente nog op een andere wijze aandacht besteed aan de emancipatie van LHBT’ers specifiek tijdens Coming-Outdag?
  7. Wordt er in en/of door de gemeente nog op een andere wijze aandacht besteed aan de emancipatie van LHBT’ers in het algemeen de rest van het jaar?
  8. Kan de raad op termijn ook verdere stappen van het college verwachten waar het gaat om het formuleren van concreet beleid inzake emancipatie van LHBT’ers?
Deel dit bericht via:
Facebook
Twitter
Mail
Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.