Jouster nieuwsmedia: vooruitgang of ... achteruitgang? JouwJoure
Pull Down & Laat Los om te verversen

Nieuwsbericht

Jouster nieuwsmedia: vooruitgang of ... achteruitgang?
Geplaatst: 27-06-2013 13:06

JOURE - Ik ben een trouwe lezer van diverse nieuwsmedia en zie mede door de ontwikkelingen van internet enige teleurstellende, maar ook mooie ontwikkelingen in het plaatselijke nieuwsmedialandschap. Even los van de nationale media heb ik gemeend mijn mening en constateringen van de Jouster nieuwsmedia te delen. Het Joure waar ik geboren en getogen ben en mij dus aan het hart gaat. Ik onderken maar liefst drie podiums waar het nieuws van en over Joure gepubliceerd wordt en alle drie bezoek ik met regelmaat. Alle drie bestrijken ongeveer de (voormalige) gemeente Skarsterlân.

Jouster Courant
Zo hebben we de Jouster Courant, de enige met een professionele organisatie achter zich. Dit is tevens de kracht en het manco van dit nieuwsmedium. Het medium moet namelijk rendabel zijn en zoals we weten lopen de inkomsten terug bij eigenlijk alle nieuwsmedia. Dit heeft onder andere geleid tot het sluiten van het kantoor in Joure en daarmee is de affiniteit met de regio verloren gegaan. Er is tevens gekozen voor een generieke lay-out van de website (idem als alle regiokranten), waardoor de online Jouster Courant haar identiteit verloren heeft. De Jouster Courant verschijnt daarnaast ook op papier en dit is een groot voordeel, of zou het moeten zijn. Het bereik in de regio is daarmee groot en daarmee het marktaandeel ook.

Helaas moet ik concluderen dat de vulling van de papieren krant, maar ook de website te wensen overlaat. Zo vind ik nieuwsberichten buiten de regio en worden agendapunten en blogs als nieuws gepresenteerd. Ook wordt er nieuws gepresenteerd wat volgens mij geen nieuws is of in ieder geval geen nieuwswaarde heeft (een voorbeeld Nieuwe tenniskleding voor team 35+ TV Haskerhorne). Dit is een trend die bij vele media te zien is, maar van een professionele organisatie mag je meer verwachten vind ik. Het moet niet een dumpplek van berichten worden, maar kwaliteit moet voorop staan. Aan de andere kant is er online wel een slag geslagen. Er wordt sneller en meer nieuws gepubliceerd. De papieren editie is meestal gevuld met hele bladzijden reclame of achtergrondverhalen die niet eens op de regio slaan. Maar gezien de krant inmiddels gratis huis-aan-huis is, mag je er misschien niet teveel van verwachten. De mijne belandt na even doorbladeren of direct in de oud-papier bak.

Marrennijs.nl (voorheen skarsterlannieuws.nl)
Een semiprofessioneel initiatief, georganiseerd in een stichting. Een nieuwsmedium met een professionele insteek, waarbij de kwaliteit hier en daar te wensen overlaat. Puur gekeken naar het nieuws, onderken ik hier hetzelfde probleem als bij de Jouster Courant. Suggesties, geruchten, meningen, wensen en ook het weer wordt als nieuws gepresenteerd. Hiermee wordt de plank enigszins misgeslagen. Ook het als eerste willen zijn met nieuws waarbij het nieuwsbericht niet altijd volledig is en later aangepast moet worden is volgens mij niet de weg die bewandeld moet worden. Iets anders wat mij tegenstaat is de berichtgeving omtrent een groot item zoals het koninklijk bezoek. Er wordt dan van elk klein onderdeel een apart nieuwsitem gemaakt, een behoorlijke overkill mijn inziens. Ook spitst het nieuws zich voornamelijk op gemeentelijk/politiek nieuws en alarmeringen. Andere zaken (bijv. sport) worden niet of nauwelijks belicht.

Daartegen is het enthousiasme waarmee de website opgezet, gevuld en beheerd wordt een verademing. De affiniteit met de regio is hierdoor duidelijk aanwezig. Er is veel nieuws en ze zijn er snel bij. Ook het daarbij getoonde fotomateriaal (hoewel de kwaliteit duidelijk niet professioneel is) is een erg aangename toevoeging.

JouwJoure.nl
Dan hebben we nog JouwJoure.nl. Ik kon er geen organisatie achter vinden, dus ga ik er van uit dat het een particulier initiatief is. Kijk ik ook hier puur naar de nieuwsvoorziening (want deze site is veel breder dan een nieuwsmedium), zie ik ook hier een aantal verbeterpunten. Hoewel hier wel meer aandacht besteed wordt aan de verschillende nieuwscategorieën, wordt er vaak slechts aandacht besteed aan enkele onderwerpen binnen die categorie. Ik doel hierbij bijvoorbeeld aan de sportcategorie. Deze wordt voornamelijk gevuld met voetbalnieuws van het eerste van Sc Joure en weinig anders. Wellicht een persoonlijke voorkeur. Daarnaast komt nieuws vaak wat hortend en stotend op de website en zijn ze meestal niet de eerste. Ook het aantal foto's bij nieuwsberichten is wat tegenvallend. Ik denk persoonlijk dat dit komt omdat dit (nieuws)medium naast een dagelijkse baan moet gebeuren. Wat JouwJoure beter doet als de andere twee, is dat nieuws wat gepubliceerd is ook nieuws is. Er sluipen wel verkeerde nieuwsberichten door, zoals nieuws van een actie bij BP. Dit is geen nieuws, maar reclame. Net als bij Marrennijs is er sprake van een hoge affiniteit met Joure en de regio, want ook het getoonde enthousiasme bij deze website is erg hoog. Kortom ook een prima initiatief.

Concluderend vind ik dat de komst van Marrennijs en JouwJoure een vooruitgang is. Beide kunnen zeker verbeteren, maar gezien de middelen (tijd, kennis, ervaring en geld) die zij als niet-professionele organisatie zijn de uitkomsten bewonderenswaardig. De ontwikkelingen die de Jouster Courant laat zien, zijn gezien de papieren editie een achteruitgang volgens mij. De website van de Jouster Courant toont de laatste tijd een vooruitgang, maar mist mijn inziens volledig het identificerende karakter met Joure en de regio. Als laatste wil ik nog de kanttekening plaatsen dat de interpretatie wat nieuws zou moeten zijn, volledig subjectief is. Maar mijn inziens moet het wel om feiten/actualiteiten gaan.

Deel dit bericht via:
Facebook
Twitter
Mail
Reacties
User Avatar

De Waal 29-06-2013 15:58:37

Een mooi (lang) stuk, en lijkt mij wel een redelijke afspiegeling van hoe het zit.

De JC zou een vb moeten nemen aan de 'amateurs'. Maar een journalist hier dag in dag uit mee laten bezighouden zal wel te prijzig worden. Dan ben je dus afhankelijk van wat er ingestuurd wordt en wat je zelf snel kunt vinden.


User Avatar

Freerik 29-06-2013 22:21:34

De Jouster lees ik nooit.

Marrennijs wel, maar moet het wel enigszins eens zijn met wat A. Bosma schrijft. Vind het wel knap dat ze hier zoveel tijd voor hebben en nemen.

Wat JouwJoure betreft kan ik mij ook wel in vinden. Meer een 'er gebeurd iets'/feiten nieuwsonderdeel. Wel tof dat ze zulks gewoon plaatsen.


User Avatar

sandrax 01-07-2013 10:55:25

Met internet vervagen grenzen die vaak bij traditionele media wel aanwezig zijn. Dit neemt niet weg dat er tegenwoordig alles gedropt wordt op nieuwssites om bezoekers te trekken.


daarbij vind ik dat je een duidelijke scheiding moet aanbrengen en ben het wel met A. Bosma eens, dat nieuws ook echt nieuws moet zijn.


User Avatar

NN 09-09-2013 13:56:45

Geweldig stuk, slaat de spijker op zijn kop!


User Avatar

van_der_voort 10-09-2013 14:18:35

een mooie weergave van je mening A.

Op zich kan ik me er redelijk in vinden. Één van de punten die je niet noemt en die mij mateloos irriteert is dat er door marrennijs nieuwsberichten worden gepubliceerd, waar eigenlijk zo goed als geen nieuws in zit. Veelal gebeurd dit bij ongevallen, vb:

Er zijn drie auto's op elkaar gebotst. Hoe is onduidelijk en of er gewonden zijn gevallen is niet bekend.

Tja.....

Aan de andere kant vind ik de affiniteit met de regio wel erg groot. Dat toont wel de nodig betrokkenheid.


User Avatar

De Waal 11-09-2013 09:00:08

Misschien moet de inzender het ook naar de andere media sturen?